Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

 

 

 

Den Gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter

 

Hon var Gustav Vasas mest omsusade dotter. Nitton år gammal gjorde hon skandal genom det så kallade Vadstenabullret. Nu har författaren Maria Gustavsdotter inspirerats av Cecilia Vasas spännande levnadsöde.

 

Tio år gammal lämnas Märta Svantesdotter på Gripsholms slott för att uppfostras med de kungliga barnen. Hon räknas som oäkting, trots att de flesta vet vem hennes adlige far är.

 

Det dröjer inte länge förrän Märta blir god vän med prinsessan Cecilia, men snart övergår vänskapen till något mer. Är det lek och nyfikenhet? Eller åtrå och kärlek?

 

Maria Gustavsdotter har gjort succé med sina historiska romaner. Nu kommer Den gyllene hårnålen, en roman inspirerad av Cecilia Vasas händelserika liv.

 

 

 

 

 

 

 

Hedvig Elisabeth Charlotte av My Helling

 

Hedvig Elisabeth Charlotte kom år 1774 till Sverige för att bli hertig Carls maka och Gustaf III:s svägerska, men blev så mycket mer. I en hemlig journal porträtterade Hertiginnan Charlotte hovet, och hon utnyttjade sin ställning för att hjälpa fram sina vänner till uppdrag och ämbeten. När Gustaf III startade ett krig mot Ryssland och ville stärka enväldet under riksdagen 1789, beslöt hon att agera för att rädda Sverige även om det kunde få ödesdigra konsekvenser för hennes familj.

 

Du kan läsa om henna i romanform i böckerna Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan av Anna Lestadius Larsson.

 

 

 

 

 

Estrid av Johanne Hildebrandt

 

I Estrid, den senaste delen i den älskade Sagan om Valhalla-serien, fortsätter kärlekshistorien mellan vikingatidens mest mytomspunna drottning och kung: Sigrid Storråda och Svend Tveskägg. Följ med till 900-talets vikingatid då Norden föds ur legendariska kungars strider, och Valhallas gudar ännu står starka mot de kristna. Två barn kan rädda världen från att störta ner i krig och kaos men striden om deras liv och själar är hård, och bara med makternas hjälp kan de överleva.

 

Sigrid härskar ensam och mäktig över sina marker i Götland. Som mor till Svitjods blivande kung är hon säker på sin och de gamla gudarnas makt. Men en fiende från förr har vävt ett nät av lögner. Dottern Estrid tas till fånga och Sigrid tvingas inse att hon inte ens kan lita på sina närmaste för att rädda sitt och barnens liv. Endast gudinnan Freja, och den man hon en gång älskade och fördrev, kan rädda henne från det öde som väntar.

 

När Estrid skändas av moderns svurna fiender försöker hon ta sitt eget liv. I sista stund får hon hjälp av sin fylgia att fly. Vägledd av den nyckfullaste av diser måste hon ta sig genom fiendeland till säkerheten på mors marker. På vägen dit möter hon en man som kan skänka henne det som mor både fruktar mest och längtar efter, sanningen om vem som egentligen är hennes far.

 

En förmögenhet i silver förmår Danmarks kung Svend Tveskägg att till slut lämna det England han alltid velat erövra. När han återvänder hem anfaller Erik Segersäll och han tvingas strida för sin kungakrona. Den enda som kan hjälpa Svend är kvinnan han hatar mest av allt – Sigrid Storråda.

 

 

 

 

 

 

Två systrar av Åsne Seierstad

 

En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två välartade tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Vad kan ha hänt dem? Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. Men deras far är inte typen som ger upp. Orädd ger han sig in i det krigshärjade landet på jakt efter sina döttrar.
Vilka är systrarna Ayan och Leila? Vad förde dem från en trygg tillvaro i ett litet norskt samhälle till kalifatet i Raqqa? I Två systrar ger sig Åsne Seierstad, den bästsäljande och kritikerrosade författaren till Bokhandlaren i Kabul och En av oss, i kast med en av vår tids viktigaste och mest komplicerade frågor. Varför radikaliseras muslimska ungdomar som växer upp i väst? Vilka är de människor som söker värvning i IS?
Som få andra lyckas Åsne Seierstad komma nära inpå de människor hon skriver om. Två systrar är berättelsen om flickorna som reste, om en islamsk väckelse, om ett land i krig och om en familj som faller isär.

 

 


 

 

De vilda Vasarna av Herman Lindqvist

 

När Gustav Eriksson valdes till riksföreståndare 1521 var han ensam och utblottad – hans släktingar hade avrättats i Stockholms blodbad och deras tillgångar hade tagits i beslag. Men han kom från en släkt som var van att ha inflytande och han tog sig till tronen med hjälp av lögn och bedrägeri, girighet och stor brutalitet. Han lyckades skapa ett kungarike som blev grunden till det moderna Sverige. Kärven på hans vapensköld gav honom tillnamnet Vasa. Efter honom har nio regenter i Sverige och Polen haft en sådan vase i sitt vapen.
Historien om de vilda Vasarna är berättelsen om starka personligheter, kloka kvinnor, kärlek, sorgliga öden men nästan hela tiden stor dramatik. Genom generationerna går en sträng av sinnessjukdom, som ibland exploderar i våld, ibland skapar konst, stundom, leder till totalt själsligt mörker.
Herman Lindqvist berättar om familjen Vasas kamp om makten så att det är oavbrutet spännande att läsa. Hans bok är den mest kompletta krönikan över släkten Vasa som utgivitis i Sverige och den innehåller mer om den polska grenen av Vasa än någon svensk bok hittills.
I dag är alla Europas kungahus släkt med Gustav Vasa, även drottning Elizabeth av England och prins Oscar Carl Olof av Sverige. I Sverige kan tiotusentals svenskar räkna släktskap med Vasa-ätten.

 

 

 

 

 

 

 

Den röda drottningen av Philippa Gregory

 

I inbördeskriget som kallas rosornas krig stred två släkter mot varandra. I varje släkt fanns en mäktig kvinna, beredd att offra allt för Englands tron. Här får vi följa Margaret Beaufort - den röda drottningen.

Margaret Beaufort är övertygad om att hon och hennes ätt, släkten Lancaster med en röd ros i vapenskölden, är satta att härska över England. Men hennes ambitioner ignoreras, till och med av hennes egen mor. Sviken av alla och bortskickad till Wales för ett kärlekslöst äktenskap smider Margaret planer. Hennes son ska i alla fall inte glömmas bort. Hon bestämmer sig för att han en dag ska bli Englands kung, oavsett vad det kommer att kosta henne, England eller den lille pojken.

 

 

 

 

 

Den vita drottningen av Philippa Gregory

 

Rosornas krig är en serie inbördeskrig som utspelade sig i England under åren 1455 till 1485 mellan släkterna Lancaster (med en röd ros i vapenskölden) och York (med en vit ros i vapenskölden). I Den vita drottningen får vi följa en kvinna som slåss för att överleva och för att få makt, mitt under ett brinnande krig.

Elisabet Woodville är änka. Hennes man har, som så många andra, dött i inbördeskriget. Hon tillhör släkten Lancaster som har förlorat många män, mycket mark och nästan all makt. En dag möter Elizabeth en man och blir blixtförälskad. Men mannen tillhör släkten York, den för tillfället segrande sidan i rosornas krig. De båda gifter sig, trots släkternas reservationer. Och så småningom installeras de som kung och drottning av England.
Elizabeth stöttas av den makthungriga släkten Lancaster men överallt finns det konspirationer. Många män och kvinnor är redo att störta Elisabet och Edvard och själva ta över den engelska kronan.

 

 

 

 

Pesthundarna av Richard Adams

 

Foxterriern Snitter och blandrashunden Rowf lyckas fly från ett forskningsinstitut där de utsatts för fruktansvärda experiment. Snitter har fått utstå många hjärnoperationer och lever därför med ständiga hallunicationer, något som både hjälper och skälper de båda hundarna när de försöker överleva i en värld de inte riktigt förstår. När fårfarmare är ute efter dem och media dessutom sprider att de är bärare av pesten börjar en flykt för livet.

 

 

 

  

 

 

Den långa flykten av Richard Adams

 

Då Femman anar att något fruktansvärt kommer att hända med Sandlefordkolonin bestämmer sig han, hans bror Hassel och några fler vildkaniner från kolonin att fly. Det blir början på en lång och farofylld vandring genom den engelska landskapet.

Gruppen tar sig igenom många faror innan de kommer fram till platsen för sitt nya hem. Men inte ens då är alla problem ur världen.

Femman, Hassel, Kronan, Björnbär och Maskros är några av de kaniner man får följa från Sandleford till deras nya hem Watership Down. Med hjälp av list, mod och Femmans sjätte sinne kämpar de emot människor, alla de djur som jagar kaniner och skräcken.

När de väl kommit fram till Watership Down tvingar omständigheter dem att ta kontakt med den närmsta grannkolonin, Efrafa, för att få hjälp. Men istället för hjälp får de Efrafas ledare, den hänsynslöse General Svartstarr, efter sig.

 

 

 

 

 

Älskade terrorist av Jesper Huor, Anna Sundberg

 

"När barnen somnat satte jag på vattnet i badrummet, så att de skulle tro att jag duschade om de vaknade. Sedan kontrollerade jag från fönstret när poliserna gjorde sin runda. Precis när de passerat min port gick jag med snabba steg nerför trappan och ut på Damaskus gator."

 

Älskade terrorist är berättelsen om en ung kvinna från de välbärgade villakvarteren i Halmstad som går med i den internationella jihadrörelsen och stannar där i 16 år. Från slutna grupper i Sverige tar hon sig över Berlin till mujahedins hemliga träningsläger vid gränsen till Tjetjenien. Vid sin sida har hon sin man, idag efterlyst som global terrorist. I Damaskus grips Anna och hennes tre barn av diktatorn Bashar al-Assads säkerhetstjänst och fängslas.

Anna Sundbergs vittnesmål är unikt, också internationellt sett. Få män - och nästan inga kvinnor - har vågat eller kunnat berätta inifrån jihadismens vardag.

 

 

 

 

Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson 

 

Det är juni 1810 och det brinner en eld på terrassen till det Fersenska palatset. Grevinnan Sophie Piper rör sig oroligt fram och tillbaka, göder elden med brev och avskrifter som under inga omständigheter får hamna i orätta händer. På Stockholms gator hörs pöbeln ryta: De ska hänga räfvhonan i hennes egna tarmar och sedan supera på Haga. Där förbereder sig drottning Charlotta på flykt. En båt väntar nere i Brunnsviken för att föra henne bort om folket bestämmer sig för att anfalla slottet.
De är båda offer för en omsorgsfullt planerad hatkampanj som dirigeras från Glada tackan. En krog som ägs av Johanna, som en gång kallades pottungen och var Charlottas tjänsteflicka.
Räfvhonan är den fristående och avslutande romanen i trilogin om Charlotta, Sophie och Johanna som läsarna tidigare mött i Barnbruden och Pottungen. Det är en berättelse om hat som förgör och kärlek som överlever trots allt.

 

 

 

 

Sigrid, sagan om Valhalla av Johanne Hildrebrandt

 

Sigrids far vill gifta bort henne med Erik, Svitjods kung, för att säkra den fred som slutits mellan götar och svear. Först när Freja, den främsta av Valhallas gudinnor, lovar henne ett barn som ska rädda Norden från kristendomen går hon med på giftermålet. Snart inser hon att Freja kräver mer av henne än hon kan ge.

Svend har fostrats av jomsvikingarna, Nordens mest mytomspunna kämpar. Efter en stor seger söker han upp den man som han fruktar och hatar mest, Harald Blåtand, och kräver att bli erkänd som hans son. Om Svend lyckas kan han nå sitt mål, att störta sin far från högsätet och bli Danmarks kung.

När Sigrid och Svend möts inleds en episk kärlekshistoria, fylld av ödesdigra val och brutna löften som kommer att förändra hela Norden.

 

 

 

 

En Dufva i Stockholm av Olov Svedelid

 

Det är slutet av 1600-talet och sjuttonåriga Catarina Dufva har just kommit till Stockholm för att söka arbete och trygghet, som så många andra. Hon är uppvuxen på barnhem och tillhör samhällets botten. Även om framtiden är oviss lyckas hon få tjänst som piga hos stadens rikaste och mest högst uppsatta familj: Lohe. Men med den ondsinte och girige maken där får Catarina snart lära sig att klassamhällets regler inte bara innebär att hon aldrig ska tala utan tillfrågan. Allt de högre kräver måste hon foga sig under, och minsta oundvikliga försök till egen talan ger omänskligare konskvenser än porten…

 

Det finns flera böcker i denna serie som är att rekommendera.

 

 

 

Saga, sagan om Valhalla av Johanne Hildrebrandt

 

Stormar och snöoväder rasar över världen. Solen försvinner, människorna hotas av missväxt och svält. Med alla medel försöker Freja rädda sitt folk, men en oförsonlig fiende nalkas. Snart står hon inför sitt livs svåraste val: Valhallas undergång eller att offra det dyrbaraste hon äger – Saga.
I Alfheim råder missämja. Ända sedan vanaheimsborna flydde dit undan svartsoten har trätan mellan vaner och alfheimsbor förgiftat livet.
Nu är det Saga, dotter till Idun och dotterdotter till Freja, som håller i domarstaven och när Vanaheim hemsöks av den stora kölden är detSaga som i Frejas efterföljd bär framtiden i sin famn.
Saga från Valhalla är den fristående, tredje delen i Johanne Hildebrandts succétrilogi om bronsåldern. Här knyts alla trådar i berättelsen om Valhalla samman. En rik och andlöst spännande berättelse om uråldriga förbannelser, offer, mänsklig svaghet och livslång kärlek. Sverige för 2 700 år sedan – en värld av mäktiga prästinnor, obevekliga naturkrafter, magi och ren ondska.

 

 

Idun, sagan om Valhalla av Johanne Hildrebrandt

 

Sagan om prästinnan Frejas liv fortsätter. Hon valde att inte återvända till Vanaheim där hon växt upp. Och när hennes livs kärlek, Tor, svek henne, lämnade hon honom för att i stället tjäna Gudinnan.
Tor seglar med den svårt sjuke Frej till Alfheim. Alvaprästen har fått svartsoten som plågar både vaner och asar. Måhända finns det råd och hjälp hos Drottning Alfhild. I Alfheim rår även Freja ? häxan som han inte sett sedan hon lämnade honom utan ett ord för femton år sedan. Det är inte ett möte Tor ser fram emot.
Han är plågad och bekymrad. Asarna har utkämpat hårda strider de senaste somrarna. Tors far, Oden, seglade iväg för att förhandla med kung Gorm om fred, men har inte återvänt. Likväl måste Tor, asarnas store hjälte, försöka förmå Freja att hjälpa honom. Bara hon har kraft att driva bort farsoten.
Men Freja är förändrad. Hennes makt har växt sig så stark att hon ser sig själv som Gudinna. Att träffa Tor väcker dock många dolda känslor. Freja vägrar att hjälpa asarna. Hon tänker stanna hos Alfhild som hon bistått under alla år. Här lever Freja med sina prästinnor och sin dotter Idun. Men när en båt kommer från Vanaheim och kallar henne hem tvekar hon inte. Svartsoten hotar att utplåna människorna på ön. Frejas syster, har tagit makten sedan översteprästinnan Snotra vägrat hjälpa de sjuka, behöver henne. Freja måste hem och rädda sitt folk. Men hennes högmod gör att Mångudinnan vänder Freja ryggen mitt under ett blot. Och Idun lockas till att överge sin mor. Freja står maktlös.
Utan Mångudinnans makt kan hon inte bota svartsoten. I sin svåraste stund får hon hjälp från underjorden. Dödsgudinnan Hel gör henne till sin. Freja får ett uppdrag ? att finna Bringisgamen. Bara detta legendomspunna smycke från forntiden kan ge Freja kraft att bekämpa svartsoten och den kvinna som sänt denna förbannelse över asar och vaner: häxan vid kung Gorms sida. Freja vet inte var hon ska söka. Det enda hon vet är att utan Bringisgamen går både asar och vaner under.

 

 

 

 

 

Freja, sagan om Valhalla av Johanne Hildrebrandt

 

Kriget närmar sig Vanaheim. Gårdar bränns och plundras av asar som trängt in i landet österifrån. Prästinnan Freja reser till fienden i ett sista försök att mäkla fred. Men mötet med hövdingasonen Tor förändrar allt. För en mer förbjuden kärlek har aldrig funnits.
Freja - Sagan om Valhalla är en andlöst spännande berättelse fylld av lidelse och magi. Johanne Hildebrandt använder sig skickligt av våra fornnordiska myter när hon berättar om människorna som blev våra gudar och gudinnor: Freja, Tor, Oden, Loke och de andra.
Följ med tillbaka till bronsåldern, Sverige för 2 700 år sedan, till en värld fylld av bortglömda drottningar, legender och hjältinnor.

 

 

 

 

 

Ljusets dotter av Elisabet Nemert

 

Det är sent 1700-tal och Edsbergs slott i Sollentuna utanför Stockholm sjuder av liv. På ladugårdsplanen samlas drängarna och traktens torpare för att tilldelas dagens arbetsuppgifter, fiskare lägger ut sina nät på Edsvikens vatten, i köket styr kokerskan över en rad pigor och från slottets salar hörs glada röster.

 

Marias far är förman på Edsberg. Han är fruktad och våldsam. Oftast är det hustrun, en kuvad och uppgiven kvinna, som får känna på hans knytnävar, men även Maria och hennes bröder råkar illa ut. Faderns uppfostringsmetoder har gett Maria en höftskada och hennes haltande gång och bortkomna sätt är ständigt föremål för traktens skämt och jämnårigas trakasserier. Skammen och hjälplösheten över det som sker i hemmet har ytterligare ökat hennes ensamhet och plåga.

 
Marias enda riktiga glädjeämne är musiken, att lyssna till den mäktiga orgeln under söndagens gudstjänst och spelmannens sprittande toner på logdanserna. I sällskap med musiken glömmer hon sina sorger och i hemlighet spelar hon på morfaderns fiol.

 

En kväll är spelmannen sjuk och de danslystna edsbergarna står utan musik. Maria tar fiolen och stråken och de överraskade åhörarna tror inte sina öron när de hör polka, schottis, hambo och vals ljuda under hennes fingrar. Dold bakom klungan av människor lyssnar en av samtidens mest framgångsrika musiker och det kommer att föra Maria till Stockholm och Gustav III:s hov.

 

Men när den unga prästen Johan Stjärna tillträder en tjänst i Sollentuna tar hennes liv än en gång en ny vändning.

 


 

 

 

Röd måne av Elisabet Nemert

 

Månen lyste flammande röd den frostiga höstnatt i nådens år 1626 när läkekvinnan Ingrid. Ingmarsdotter red mot sitt hem, gården Näs nära Skokloster i Uppland.


Röd måne var ett djävulstecken, ett lockrop från den onde själv som då kallade se sina till sig. En natt med röd måne höll man sig inomhus om man var rädd om sin själs salighet. Nattens tystnad slets sönder av ett spädbarna övergivna gråt och skräcken grep tag i Ingrid Ingmarsdotter, hade trollen lagt ut sin avkomma i natten för att förleda en intet ont anande människa, var det en bortbytings skrik hon hört? Sin rädsla till trots förbarmar sig läkekvinnan Ingmarsdotter över det nyfödda spädbarn som en olycklig kvinna lämnat år sitt öde vid vägkanten. Straffet för hor, för en köttets lust utanför det heliga äktenskapet är döden..

 

Ingrid Ingmarsdotter adopterar hittebarnet som är en flicka och döper henne till Indra Ingrids make Karl Svensson är fältskär och deltar i det stora kriget mellan protestanter och katoliker nere i Europa. De protestantiska trupperna leds av Sveriges konung Gustav II Adolf.

 

Medan kriget rasar lever Indra med sin mor på Näs och modern skänker henne all den kunskap hon har om växternas läkande förmåga. Men Indra har också begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som har kraft att läka sjukdom besitter också kraft att framkalla det som är ont. Och straffet för trolldom är också det döden. År 1632, när Indra är sex år gammal dör Sveriges konung på slagfältet i.. En förmyndarregering under Axel Oxenstierna utses och den blott sex år gamla Kristina blir nu drottning.


Även Karl Svensson dör i Lutzen och för Indra och hennes mor börjar nu en mardröm. Häxhysterin sprids i landet och Ingrid Ingmarsdotter och hennes två pigor utpekas som häxor och deras kroppar brinner på bålet. Och i Skokloster drar en klappjakt på barnet Indra igång. Tillsammans med gårdens dräng lyckas Indra fly in till Stockholm där hon får en fristad i familjen Wrangels hus.

 

 


 

 

De svarta molnens tid  av Erik Eriksson

 

De svarta Molnens tid är fjärde - och den senaste - av böckerna i Erik Erikssons historiska romanserie om familjen Nygren från Grisslehamn i Roslagen.
Vi är framme vid 2a världskriget och nazisternas härjningar. Romanen bygger på vittnesmål från fiskare, militärer och kustbor som berättar om en nedtystad och okänd svensk undfallenhet mot Nazi-Tyskland: hemliga transporter av soldater genom den svenska skärgården, på väg att anfalla Sovjet under det stora anfallet österut 1941 - 1943.

I Grisslehamn möts åter ungdomsvännerna Gerda Nygren och Oskar Lund. De tar båda stark ställning mot Hitler och blir, trots hot om stränga straff vid upptäckt, spanare åt England.

 

 

 

 

Den sista stormen av Erik Eriksson

 

Stormen är den tredje delen i Erik Erikssons serie från Roslagen.
Boken utspelar sig under tiden 1914 till 1918.
Grisslehamn, familjen Nygren, kärlek och krig står som vanligt i fokus. Vi följer den unga Gerda, hennes älskade Lars som ger sig ut i 1:a världskriget som frivillig och sonen Vilhelm. Gör Gerda hägrar en utbildning, hon drömmer om att få arbeta med ord. 

 

 

 

 

 

Den blå stranden av Erik Eriksson

 

Den blå stranden av Erik Eriksson är en fristående fortsättning på förra årets succé Det brinnande havet, och andra delen i en släktkrönika som utspelar sig i Grisslehamn vid Ålands hav. Året är 1854, Krimkriget har just startat och stridernas fasor blir återigen verklighet för människorna som lever vid kusten.

En dag när 22-åriga Kristina är ute och fiskar ser hon en ålänning fly från ett engelskt krigsfartyg. Han jagas av en ung, beväpnad engelsman men Kristina lyckas i sista stund hindra engelsmannen från att använda sin sabel.

Kristina kan inte glömma sitt möte med den unge engelsmannen. Han heter Robert, och även han har hennes bild kvar i minnet. En dag väljer Robert att desertera från sin post genom att kasta sig i vattnet från fartyget. Han är nära att drunkna, men tack vare en märklig ingivelse lyckas Kristina rädda honom i sista stund. Från den dagen är de förälskade i varandra – trots att de inte talar samma språk.

Straffet för en desertör är hängning, och Robert måste hålla sig undan för att inte bli upptäckt. Kristina hjälper honom att gömma sig, och när hennes hårda och principfasta far Markus tar upp jakten på Robert väljer hon att lämna gården och bosätta sig med Robert i en avsides belägen stuga. Den ligger vid en strand där det finns vackra blåskimrande stenar, och det blir deras egen speciella plats.

Kristina söker sig till sin farmor Johanna för att få råd och stöd, och Johanna – som i sin ungdom själv upplevt den stora, omvälvande kärleken – uppmuntrar sondottern att lyssna till sin inre röst.

Men oron växer. Robert är eftersökt av Markus såväl som länsman på orten och engelsmännen, och snart blir tillvaron ohållbar. Robert måste gå till sjöss på nytt, nu med ett svenskt handelsskepp, på falska premisser och med farliga arbetsvillkor. Kristina skiljs från sin älskade när hon är höggravid, och det är ovisst om de kommer att återse varandra igen ...

 

 


 

 

 

Det brinnande havet av Erik Eriksson

 

 

"När båtens förskepp dök djupt under en mäktig våg pressade Nils sin kropp mot postväskan. Och när båten inte orkade resa sig från de dånande vattenmassorna behöll han greppet.

 

Året är 1799 och det är här, mitt i en rasande storm på Ålands hav utanför Grisslehamn, som Erik Erikssons vindlande och storslagna roman Det brinnande havet tar sin början. Historien om Johanna, som är 13 år när hennes far Nils Nygren försvinner under en postrodd till Åland, vecklar ut sig till en bred och myllrande fresk. Här finns kärlek och sorg, spänning och äventyr.
 

 

Läsaren får följa Johanna genom hennes kamp för tillvaron i Byholma intill Grisslehamn. Här är havets, naturens och vädrets nyckfulla skiftningar alltid närvarande. Vardagen påverkas också av Napoleonkrigen som skakar orten med strider, truppförflyttningar och upprorsidéer.


Johanna bor tillsammans med sin familj: mor Maria, lillebror Lars samt morbröderna Ruben och Filip, i en liten stuga. Hennes sorg efter fadern blandas med oro för Lars, 6 år, som är en utsatt pojke och endast kommunicerar på ett gåtfullt sätt via ord nedskrivna på stenar. Syskonen blir alltmer varse hotet från sin morbror, en kraftfull och försupen man som nu axlar Nils roll som familjens överhuvud.


Med tiden växer Johanna upp och tar tjänst som piga i posthuset. Hon är både nyfiken och handlingskraftig, och när hon får tillfälle att lära sig det optiska telegrafsystemet vid ortens telegrafstation så tvekar hon inte. Johanna blir en duktig signalist något hon får oanad nytta av då kriget gör sig påmint och hotet kommer nära.


Men de optiska signalerna får också en annan och djupare betydelse för Johanna. I relationen till den man hon så småningom möter, hennes stora passion i livet, blir tecknen viktiga - ett hemligt kodspråk för kärlek och längtan.


Innan den första boken i serien är till ända har Johanna ingått äktenskap och blivit mor, något som ställer henne inför nya och svåra livsval.


Det brinnande havet är en episk skildring i historisk tid och svensk miljö, omsorgsfullt anlagd och med stor detaljrikedom. Den är första delen i en planerad släktkrönika i och kring Grisslehamn, där berättelsen sträcker sig över mer än två århundraden, ända fram till vår samtid. Handlingen i denna första del tilldrar sig huvudsakligen runt 1808-09".

 

 

 

 

 

Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson

 

 

"Det ansågs lite märkligt att den vackra unga dottern till häradsdomaren valde att gifta sig med den blyge bondsonen Per, som efter faderns död levde ensam med sin mor. Men Hanna kände att han var den rätte och hon längtade efter att få skapa ett eget hem. Att svärmodern var omtalat tvär och ilsk skulle hon nog komma över bara det fick gå lite tid.

 

Så fel Hanna hade. Tillvaron på gården blir ett helvete. Den svartsjuka svärmodern styr med järnhand, och hur Hanna än försöker bryta in i gemenskapen mellan Per och hans mor stängs hon ute. Varje gång hon lyckas få en egen stund med sin man straffas hon dubbelt.

 

Något är allvarligt fel i familjen - dessvärre är Hanna Johansdotter den sista att förstå det.

 

En kall morgon i slutet av mars år 1889 hittas hon ihjälslagen nedanför källartrappan. Polisens misstankar faller snart på Hannas man Per och hans mor Anna Månsdotter. Fram träder ett tragiskt triangeldrama, fyllt av svartsjuka, skam och förbjuden åtrå. Det verkar som om en förbannelse vilar över Möllegården och alla som bor där.

 

Djävulen hjälpte mig är en stark psykologisk spänningsroman. En suggestiv skönlitterär tolkning av det ökända Yngsjömordet, som ledde till den sista avrättningen av en kvinna i Sverige".

 

 

 

 

Barnbruden av Anna Laestadius Larsson

 

"Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia.

Den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen förbannar tyst sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar.

I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande. Förväntningarna på flickan är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på.

Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen – den stumma flickan som tar hand om andras skit".

 

 


 

 

 

Pottungen av Anna Laestadius Larsson

 

"Det är mars 1792 och Gustav III ligger död på Stockholms slott. På balkongen visar den nye regenten hertig Karl upp sig för folket.

På borggården står Johanna som en gång var slottets pottunge med ett krampaktigt grepp om sin son Nils. Hon om någon vet vad hertigen är kapabel till. I en tid då kopplerskor lurar på krogarna, plitar griper lösdriverskor på gatorna och där de flesta försörjningsmöjligheter är stängda för en ogift mor är Johanna ändå fast besluten att glömma det som varit och skapa sig ett bättre liv. Men hur?

Inne i slottets förgyllda salar drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. Tillsammans med sin hovmästarinna Sophie samlar hon tidens vittra fruntimmer i den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna".

 

 


 

 

Sigrid av Johanne Hildebrandt

 

"Sigrids far vill gifta bort henne med Erik, Svitjods kung, för att säkra den fred som slutits mellan götar och svear. Först när Freja, den främsta av Valhallas gudinnor, lovar henne ett barn som ska rädda Norden från kristendomen går hon med på giftermålet. Snart inser hon att Freja kräver mer av henne än hon kan ge. Svend har fostrats av jomsvikingarna, Nordens mest mytomspunna kämpar. Efter en stor seger söker han upp den man som han fruktar och hatar mest, Harald Blåtand, och kräver att bli erkänd som hans son. Om Svend lyckas kan han nå sitt mål, att störta sin far från högsätet och bli Danmarks kung. När Sigrid och Svend möts inleds en episk kärlekshistoria, fylld av ödesdigra val och brutna löften som kommer att förändra hela Norden. Med Sigrid väver Johanne Hildebrandt en magnifik saga byggd på Sigrid Storrådas liv, den drottning som format Nordens historia. Följ med till 900-talets sagotid när sägenomspunna kungar och drottningar härskar, blodiga krig står mellan vikingar och kristna och gudinnorna vandrar bland de dödliga".

 

 

 

 

 

Alma på Mårbacka av Matts Nilsson

 

”Det mesta är skrivet om Selma Lagerlöf och hennes liv och gärning. Hennes föresats att återvända till Mårbacka och Värmland och de ansträngningar som följde har beskrivits och romantiserats. Men det finns ett tomrum i beskrivningen av helheten som jag till en del kan fylla ut med min berättelse. Det har talats litet om det dagliga livet på gården och hur det påverkades av den kändiskult som omgav Selma Lagerlöf och om hennes engagemang för gårdens folk och det jordbruksföretag hon ansvarade för.

 

Alma Göransson var min mamma och näst äldsta dotter till Maria och Göran Pettersson i Stavik. Hon var husjungfru på Mårbacka under andra delen av 1920-talet. Huset var nybyggt och pampigt och Selma Lagerlöf stod på höjden av sin berömmelse. De viktigaste böckerna var redan skrivna och folkets kärlek sköljde över henne. Hennes texter hade lagt grunden för turistindustrin i Värmland och Mårbacka hade blivit dess centrum. Förutom att vara sin tids största och mest älskade författare var hon en entreprenörssjäl som med liv och lust engagerade sig i gårdens utveckling och startade företag för att skapa sysselsättning och inkomster åt bygdens folk"
 

 

.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  

 

 
  

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

Free counters!